Friskolan Piggelinen i Karlskrona kan nu få andra lokaler, som räddar verksamheten från att flyttas från Rosenholmsområdet. Foto: SVT

Kommunens förslag: Så kan skolorna bli kvar på Rosenholm

Publicerad

Friskolorna Piggelinen och Innovita på Rosenholm i Karlskrona, vars bygglov löper ut i slutet av året, har blivit erbjudna lokaler av kommunen – med permanenta bygglov på området. Det är nu upp till verksamheterna att ta ställning till det kommunala förslaget.

Framtiden har sedan några år varit osäker för skolorna på Rosenholm i Karlskrona, eftersom de endast fått tillfälligt bygglov av Försvarsmakten som bedriver verksamhet i närheten.

De tillfälliga byggloven kommer inte att förlängas enligt ett beslut från 2020, utan de löper ut etappvis från och med den sista december 2022. De lokaler som berörs är de som i dag används av friskolorna Piggelinen och Galären, som numera går under namnet Innovita.

– Nu har vi ett förslag till en lösning som säkerställer lokaler för alla befintliga skolor och förskolor på Rosenholmsområdet, vilket känns väldigt positivt, säger Håkan Eriksson, kunskapsnämndens ordförande, i ett kommunalt pressmeddelande under fredagen.

Erbjuds andra lokaler

En rad olika alternativ har utretts i samråd med fastighetsägaren, Försvarsmakten och andra berörda verksamheter.

Friskolan Piggelinen erbjuds att flytta in sin verksamhet till en annan byggnad på området med permanent bygglov och Innovita erbjuds vakanta lokaler i en annan byggnad.

Fastighetsägaren ska nu tillsammans med verksamheterna ta ställning till kommunens förslag. För Rosenholmsskolan, Rosenholms förskola och Arenaskolan är planen att man ska stanna kvar i befintliga lokaler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer