Föräldrarna Daniel Boström och Fanny Warneflo Boström är kritiska mot kommunens planer. Foto: Konrad Olsson/SVT

Barnens förskola kan tvingas flytta – oro bland föräldrar

Publicerad

Karlskrona kommun föreslår att två friskolor flyttar in i Rosenholms förskola vars barn kan hamna på Gullberna – en dryg halvmil bort. Förslaget upprör föräldrar till barn på förskolan.

Sedan några år tillbaka har framtiden varit osäker för skolorna på Rosenholm i Karlskrona eftersom dessa har tillfälligt bygglov. Försvarsmakten bedriver verksamhet i närheten och har gett bygglov för varje år.

I juni gick kommunen ut med information om att byggloven för lokaler som används av friskolorna Galären och Piggelinen inte förlängs. Nuvarande förslag är att de innan juli flyttar till lokaler som nu används av Arenaskolan och Rosenholms förskola som båda är kommunala.

Kan bli Gullberna

Arenaskolans verksamhet skulle då flytta inom området medan barnen på Rosenholms förskola hamnar på Gullberna Park som ligger nästan sex kilometer därifrån. Flera föräldrar till barn på Rosenholms förskola ogillar förslaget och hoppas verksamheten blir kvar.

– Det här tror jag inte blir bra, varken för förskolan eller för skolorna som ska flytta, säger Fanny Warneflo Boström som har barn på både Rosenholms förskola och Piggelinen.

Föräldrarna Daniel Boström och Fanny Warneflo Boström är kritiska mot kommunens planer. Foto: Konrad Olsson/SVT

Pappan Daniel Boström håller med vill inte att ett barn ska behöva byta från en skola de uppskattar.

– Det har varit tal om Gullberna och för oss blir det längre att åka, säger han.

Upprop bland föräldrar

En annan förälder är Mikaela Vinestrand som också har barn på två av skolorna. Hon har startat en protestlista om att Rosenholms förskola inte ska flyttas som fått nästan hundra underskrifter.

– Jag förstår problematiken men hoppas att kommunen gjorde lite mer för att titta på andra lokaler, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.