Foto: SVT

Försvarsmakten nobbar möte med Patrik Hansson (S)

Uppdaterad
Publicerad

– Jag tycker att svaret är förvånansvärt, säger kommunstyrelsen ordförande Patrik Hansson (S). Jag vet inte om jag varit med om att man bara säger nej om kommunens högsta politiska företrädare bjuder in till en dialog.

Försvarsmakten har sedan tidigare skrivit till kommunen att fortsatt skolverksamhet på Rosenholmsområdet inte är realistiskt eftersom bullernivån från övningsområdet är för hög. Det handlar enligt myndigheten framförallt om de två skolorna, Galären och Piggelinen, på området. Skolorna har tillfälliga bygglov. Men Patrik Hansson menar att det inte är klarlagt ifall det också handlar om fler skolor i området och bad därför om ett möte.

– För mig var det viktigt att föra ett framåtsyftande samtal med Försvarsmakten för att se hur vi kan komma vidare, säger Hansson. Jag ville också försöka reda ut vilka skolor som kan bli berörda samtidigt som det är viktigt att försvaret kan använda Rosenholm som övningsområde.

Samtala inom projketet

Försvarsmakten skriver i sitt svar att  ”Försvarsmakten bedömer inte att det föreligger behov av ett särskilt möte för att diskutera de frågeställningar som lyfts i förfrågan. Detta med anledning av att Försvarsmakten, Karlskrona kommun och Fortifikationsverket m.fl. gemensamt redan har kommit överens om att genomföra ett projekt för att utreda förutsättningarna för Rosenholmsområdet”. Och ”Försvarsmakten avser därvidlag föra fortsatta diskussioner om Rosenholmsområdet inom ramen för projektet.”

Gemensam lösning

Varför räcker det inte att föra den här dialogen inom projektet?

– I den konversation vi har fått från Försvarmakten är det inte helt tydligt hur skolorna påverkas, säger Patrik Hansson. Mitt mål var att hitta en gemensam lösning, men uppenbarligen så är försvaret inte intresserad av att föra ett sådant resonemang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.