Galären är en av skolorna på Rosenholm som hotas stänga. Foto: SVT

Stora bekymmer om skolor tvingas stänga

Uppdaterad
Publicerad

Att skolorna vid Rosenholm hotas stänga, på grund av bullernivån från Försvarsmaktens övningsområde, har satt kommunen i en pressad situation. Om eleverna tvingas flytta kan en ny skola behövas utöver den nya grundskola som redan planeras. Samtidigt menar Försvarsmakten att det inte gäller alla skolor.

Försvarsmakten har kommit med ett yttrande där det konstateras att bullernivån från övningsområdet, som ligger intill skolorna vid Rosenholm, är högre än Naturvårdsverkets riktlinjer.

Karlskrona kommun har tolkat yttrandet som att Försvarsmakten vill stänga alla skolor i området – något som pressar kommunen som redan har svårt att få plats med alla elever i skolorna. I höstas var det till exempel ett tjugotal elever som inte fick plats till terminstarten.

Karlskrona

– Det rimmar inte. Vi har stora elevvolymsökningar de kommande åren så detta är ytterligare en svår nöt att knäcka, säger Göran Palmér, förvaltningschef Kunskapsförvaltningen.

Behöver ny skola

Karlskrona kommun planerar redan en ny grundskola men om elever tvingas flytta från Rosenholm kan ytterligare en skola behövas.

– Det skulle man kunna behöva eller så bygger man en mycket större skola. Det är ett omfattande behov som måste tillgodoses på något sätt, säger Göran Palmér.

Försvarsmakten: Avser inte alla skolor

Försvarsmakten menar att det kan hota deras verksamhet att det finns skolor i närheten och skriver i sitt yttrande att ”lokalisering av undervisningslokaler i närheten av bullrande verksamhet kan begränsa Försvarsmaktens framtida möjligheter att söka nya tillstånd och fortsätta sin verksamhet”.

– Vi vill inte att skolorna ska belasta att vi nekas tillstånd eller framförallt att man får begränsningar i tillståndet, och att man inte får skjuta lika mycket som idag eller skjuta med vissa vapentyper, säger Julia Axman, samhällsplanerare på Försvarsmakten.

Trots att Karlskrona kommun nu arbetar utifrån att alla skolor i området kan tvingas stänga säger Försvarsmakten på tisdagseftermiddagen att det bara gäller de skolor som har tillfälliga bygglov, det vill säga Galären och Piggelinen.

– Det avser bara de tillfälliga byggloven, de andra skolorna kommer vara kvar, säger Julia Axman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona

Mer i ämnet