Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karlskrona kommuns uppmanar sina chefer i samtliga förvaltningar att se över hanteringen av inkomna tillbud och olycksfall. Foto: Karlskrona Kommun/SVT

Kommunens larm om interna olycksrapporter: ”Stora brister”

Uppdaterad
Publicerad

Karlskrona kommun har ”stora brister i hanteringen” av inkomna tillbud och olycksfall. I ett internt mejl uppmanas nu kommunens chefer i samtliga förvaltningar att se över hanteringen i sin verksamhet.

– Det allvarligaste är att det blir svårt att bedriva förbättringsarbete, Patrik Pallin, HR-chef.

SVT Nyheter Blekinge granskade förra året Karlskrona kommuns hantering av arbetsskadeanmälningar på Bastasjövägens gruppboende. Granskningen visade att det under flera år funnits stora brister av hanteringen av inkomna tillbud och olycksfall – som bara hamnat på hög utan att åtgärder gjorts och som lätt till en ohållbar arbetsmiljö. Efter att fackförbundet Kommunal anmält kommunen till Arbetsmiljöverket underströk myndigheten att det är arbetsgivarens ansvar att utreda och hantera olycksrapporterna skyndsamt.

Nu uppmanas kommunens chefer i samtliga förvaltningar att se över hanteringen av inkomna tillbud och olycksfall. Enligt det interna mejlet finns det ”stora brister i hanteringen” och cheferna uppmanas nu att gå tillbaka så långt som till 2013, när det nuvarande systemet infördes, för att hitta ärenden som inte blivit hanterat på rätt sätt.

”Upplevelse att de lagts på hög”

Enligt kommunens HR-chef Patrik Pallin så har rapporteringssystemet använts på olika sätt inom kommunens olika förvaltningar, vilket har lett till att man inte kunnat få en helhetsbild av arbetsmiljön.

– Att ärenden inte avslutas i systemet skapar en upplevelse att de lagts på hög och inte hanterats och det vill vi ändra på, säger Patrik Pallin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.