Fackliga ilskan: ”Mycket, mycket allvarliga brister”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsskadeanmälningar som läggs på hög, och åtgärder som inte förankras hos personalen. Fackförbundet Kommunal, som representerar personalen på Bastasjövägens gruppboende, kräver nu att förvaltningsledningen tar tag i de många bristerna som framkommit.

– Det är mycket allvarligt, speciellt när man arbetar med den målgruppen som personalen arbetar med, säger Jennie Larsson, huvudskyddsombud på Kommunal.

Under flera år har det förekommit stora brister i hanterandet av arbetsskaderapporter på Bastasjövägens gruppboende, där personer med olika autismvariationer bor. Anmälningar läggs på hög, och åtgärderna är bristfälliga.

– Man har som arbetsgivare inte hanterat arbetsskador på ett korrekt sätt. Man har inte tagit upp det i arbetsgrupp och haft diskussioner kring händelserna som skett. Arbetsskador ligger på hög sedan ett år tillbaka, det senaste året handlar det om ett 50-tal avvikelserapporter bara på det här boendet, som inte har hanterats, säger Jennie Larsson, huvudskyddsombud på Kommunal i Karlskrona.

LSS-vården i Blekinge

”Ingen godtagbar ursäkt”

I den lex Sarah-utredning som kommunen genomförde på boendet hösten 2020 framkommer att bristerna fanns redan då, och då menade den dåvarande enhetschefen att det berodde på tidspress att de inte hanterades.

– Det är ingen godtagbar ursäkt. Har man inte tiden till det får man be sin chef om hjälp att prioritera sitt arbete eller ta in andra stödfunktioner. Det här är mycket, mycket allvarliga brister, säger Oskar Engström, sektionsföreträdare på Kommunal i Karlskrona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LSS-vården i Blekinge

Mer i ämnet