Personal utsätts för våld på jobbet – anmälningar läggs på hög

Uppdaterad
Publicerad

För personalen på gruppboendet Bastasjövägen i Karlskrona är våld och hot en del av vardagen. 

Men deras anmälningar om brister i arbetsmiljön läggs på hög, i vissa fall är det ingen från ledningen som ens läser dem. 

– Det är skamligt, säger Kim Jönsson, stödassistent på boendet.

På gruppboendet Bastasjövägen i Karlskrona bor hyresgäster med olika autismvariationer. De kan ha svårt att uttrycka sig och är känsliga för förändringar, vilket kan leda till att de blir utåtagerande och i vissa fall våldsamma, enligt personalen. 

– Det kan vara att vi gör något fel, eller att en sladd har gått av eller en ketchupflaska saknas som gör att brukarna går i affekt. Och då måste vi tänka på säkerheten i första hand, säger Kim Jönsson. 

LSS-vården i Blekinge

Läggs på hög 

De senaste åren har ett stort antal anmälningar från personalen gjorts efter sådana incidenter. Men SVT:s granskning visar att det är vid ytterst få tillfällen som ledningen överhuvudtaget hanterar anmälningarna. Trots att tanken är att de ska utredas för att minimera risken för nya liknande incidenter. 

– Vi behöver handledning, kompetensutveckling och utvärdering, för att kunna ge hyresgästerna så bra miljö och bemötande som möjligt. Där har det brustit, säger Alice Linder, stödpedagog på boendet.

– Det har gått så långt nu att vi börjat strunta i att skriva anmälningar, trots att vi borde göra det. För det händer ingenting, säger Kim Jönsson.

Hösten 2020 genomfördes en intern lex Sarah-utredning på boendet, som redan då konstaterade stora brister i det systematiska kvalitetsarbetet och i hur ledningen hanterade arbetsskadeanmälningar. 

Ingen dokumenterad åtgärd i fjol 

Trots utredningen har arbetet fortfarande inte förbättrats. Under 2021 gjordes 41 arbetsmiljöanmälningar, varav 34 handlade om att personal utsatts för hot eller våld. Inte en enda anmälan har lett till någon dokumenterad åtgärd av något slag. 

– Vi känner att ingen engagerar sig i vår verksamhet över huvud taget, säger Alice Linder, stödpedagog.

Elina Tyrberg, chef på funktionsstödsförvaltningen, medger att det finns brister på ledningsnivån. Läs hennes svar här.

Se mer i klippet ovan.

Så har anmälningarna hanterats över tid

2021:

Totalt antal rapporter: 41

Antal rapporter rapporterade med hänvisning till hot och våld: 34

Antal dokumenterade åtgärder i systemet: 0

2020:

Totalt antal rapporter: 74

Antal rapporter rapporterade med hänvisning till hot och våld: 51

Antal dokumenterade åtgärder i systemet: 13

2019:

Totalt antal rapporter: 68

Antal rapporter rapporterade med hänvisning till hot och våld: 44

Antal dokumenterade åtgärder i systemet: 19

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LSS-vården i Blekinge

Mer i ämnet