Exempel på arbetsskadeanmälningar som gjorts på gruppboendet Bastasjö Gård, som hittills lämnats utan åtgärder från ledningen. Foto: SVT

Kommunen hotas med vite efter brister på LSS-boende

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket har nu beslutat att förelägga Karlskrona kommun med vite, efter de många arbetsmiljöbrister som förekommit på Bastasjövägens LSS-boende. Om åtgärder inte vidtas omgående tvingas kommunen betala 40000 kronor.

SVT berättade i våras om LSS-boendet Bastasjövägen 86 i Karlskrona, där personalen utsattes för hot och våld på arbetsplatsen, men skadeanmälningarna lades på hög utan att åtgärdas.

Fackförbundet Kommunal valde att anmäla bristerna till Arbetsmiljöverket enligt en 6:6a-anmälan, och nu har Arbetsmiljöverket fattat beslut.

LSS-vården i Blekinge

I sitt beslut konstaterar Arbetsmiljöverket att hanteringen och uppföljningen av olyckor och tillbud har ”släpat efter” på arbetsplatsen, till stor del på grund av hög arbetsbelastning och hög chefsomsättning.

Kommunen uppmanas nu kraftigt förbättra arbetet kring hot och våld och uppföra tydliga handlingsplaner på såväl LSS-boendet Bastasjövägen 86 som intilliggande Bastasjö Gård. Om inte åtgärderna vidtagits innan den sista november kommer ett vite om 40000 kronor att dömas ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LSS-vården i Blekinge

Mer i ämnet