Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oskar Engström på Kommunal berättar om det enorma övertidsuttag som personalen på Bastasjövägen tvingats till i det ansträngda läget. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Nya larm från boendet i Bastasjö: Arbetsmiljön ohållbar

Uppdaterad
Publicerad

Anställda som jobbar 35 timmar övertid i veckan och som fått sjukskriva sig som följd. På boendet på Bastasjövägen uppges nu personalen ha det värre än tidigare – trots flera larm och anmälningar.

– De har en fantastisk arbetsgrupp som de är på väg att kasta bort, säger Oskar Engström från fackförbundet.

SVT Nyheter Blekinge har tidigare i en rad reportage rapporterat om gruppboendet på Bastasjövägen i Karlskrona, där det i flera år varit missnöje bland personalen för de stora arbetsmiljöproblem som råder.

Fackförbundet Kommunal valde i våras att göra en så kallad 6:6a-anmälan – för att tvinga förvaltningsledningen att vidta åtgärder. Arbetsmiljöverket underströk att det är arbetsgivarens ansvar att utreda och hantera de arbetsskador som blivit följden på Bastasjövägen – och det skulle göras snarast.

LSS-vården i Blekinge

– Men sen dess har inte en enda arbetsskada blivit hanterad, och det ser vi väldigt allvarligt på. Speciellt när det handlar om psykosocialt mående bland personalen, säger Jennie Larsson, skyddsombud.

34 timmar i övertid – på en vecka

I stället för att se förbättringar har situationen eskalerat, enligt facket.

Kommunal har nu gjort en ny 6:6a-anmälan för att pressa Karlskrona kommun till förändring. I anmälan beskrivs hur en av de fackliga medlemmarna tvingats arbeta upp mot 35 timmars övertid – på bara en vecka. Det är lagbrott, menar Oskar Engström, sektionsföreträdare, som är mycket upprörd av situationen.

– Den medlemmen är nu sjukskriven på grund av det här. Man blir både ledsen och förbannad. Vi har varit i en process med kommunen så länge kring det här, så bara fortsätter det att brista i ledarskapet, säger han.

Han fasar nu över att situationen kommer att hanteras sämre, och kanske förvärras ytterligare, under sommarens semestertider.

– Magkänslan är inte jättebra, när man ser att det redan brustit i planeringen. Fortsätter sjukskrivningarna att öka så vet jag inte vad som händer.

Förvaltningschef Elina Tyrberg berättar att ett skriftligt svar på anmälan kommer att överlämnas till de fackliga representanterna under onsdagen.

Hör henne berätta om sin syn på situationen i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidigare åtgärder har varit otillräckliga, menar förvaltningschefen Elina Tyrberg. Foto: SVT/Erik Alfredsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LSS-vården i Blekinge

Mer i ämnet