Kommunens åtgärd: Omplacerar personalen från boendet

Uppdaterad
Publicerad

För att komma till rätta med de omfattande arbetsmiljöproblemen på Bastasjövägens gruppboende i Karlskrona har förvaltningen nu lämnat sitt besked. Nästan all fast personal på boendet kommer att omplaceras till andra arbetsplatser.

– Vi känner oss så svikna, säger Alice Linder, stödpedagog på boendet.

Beskedet att personalen ska omplaceras slog ner som en bomb hos personalgruppen på Bastasjövägens gruppboende. Efter år av bristande arbetsmiljö, som de menar berott på ledarskapet, vill nu ledningen splittra personalgrupperna eftersom de menar att tidigare åtgärder inte gett resultat.

– Rent arbetsmiljömässigt har vi bemanningsproblem framför allt, och hade behövt en fast och stabil chef. Men vi fick den här informationen istället, som har påverkat oss något fruktansvärt, säger Alice Linder.

LSS-vården i Blekinge

Hon får medhåll från stödassistenten Kim Jönsson.

– Det vi har gjort i flera år är att påtala bristen på personal, brist på att vi inte kan utföra aktiviteter, bristfällig kontakt med våra chefer. På mina två år här har jag haft tre olika chefer, säger hon.

”Förstår inte”

Totalt handlar det om tio anställda som nu kommer tvingas bort från gruppboendet. Kvar blir en fastanställd och två långtidsvikarier.

– Vi har haft två vakanta tjänster under flera år som de inte har lyckats fylla med fast personal. Så jag förstår inte hur de tänker att de ska kunna anställa såhär många på såhär kort tid, säger Alice Linder.

Misstror ledningen

Förvaltningsledningens motivering till åtgärden är att kvaliteten i verksamheten behöver stärkas, och att de tidigare åtgärder som har prövats inte har varit tillräckliga. Men vad det är för åtgärder ställer sig personalen frågande till.

– Det är inte sant. Nästan ingen av punkterna som togs upp i Lex Sarah:n för drygt ett år sedan har åtgärdats eller återkopplats. Vi fick inte ens se utredningen förrän nu. Vi har inte märkt av något av det som förvaltningsledningen påstår sig ha gjort, säger Kim Jönsson.

Förvaltningschefen Elina Tyrberg står dock fast vid att personalförflyttningarna behöver genomföras.

– Man har gjort olika kompetensutvecklingsinsatser, det har funnits handledning till exempel, vi har försökt förstärka kring chefsskapet. Men vi ser att vi behöver förbättra arbetsmiljön och kvaliteten i verksamheten ytterligare, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LSS-vården i Blekinge

Mer i ämnet