T f kultur- och fritidschef Tiffany Bovin beviljar inte Panncentralen anstånd för slutredovisningen av pengarna mot segregation. Foto: SVT

Kommunen: redovisa pengarna – eller betala tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Panncentralen kan tvingas betala tillbaka stora belopp av de statliga medel mot segregation som kommunen fördelade förra året.

Totalt beviljades 355 000 kronor i två projekt – men hur pengarna använts har ännu inte redovisats.

Och nu kan det ekonomiskt pressade föreningen bli återbetalningsskyldig. 

Flera föreningar fick under 2020 ta del av de statliga pengarna i arbetet mot segregation och Panncentralen beviljades medel för två separata projekt. Totalt betalades 355 000 kronor ut till föreningen och när en avstämning gjordes i slutet av november förra året fanns 165 000 kronor kvar som då oanvända pengar.

Den 10 januari i år skulle en slutredovisning ha kommit in till kulturförvaltningen i Karlskrona – men någon sådan har fortfarande inte lämnats in.

Och t f kultur och fritidschef Tiffany Bovin har beslutat att inte bevilja anstånd – alltså förlänge tiden för slutredovisning.

– Eftersom redovisningen inte inkommit enligt tidplan kommer föreningen att kunna bli återbetalningsskyldig för hela eller delar av beloppet, säger hon.

Redan i slutet av förra året meddelade Panncentralen att det ekonomiska läget var ”extremt ansträngt” och att verksamheten skulle avvecklas om kommunen inte beviljade ett grundbidrag på 1,2 miljoner kronor – något den politiska ledningen sagt nej till.

Budgeterade för frukost på 62 000

Panncentralens ansökningar gäller flera satsningar i Kungsmarken och ett renodlat ”tjejprojekt”. Huvuddelen av pengarna ska enligt de ansökningar som lämnats in ha använts till löner, men det finns också tänkta utgifter för föreläsningar samt inköp av frukost på 62 000 kronor.

Och den sista posten fick kultur- och fritidsnämndens ordförande Elina Gustafsson (S) att reagera:

–  Den posten vill jag titta närmare på eftersom jag själv har varit ungdomsledare och ungefär vet vad frukost kostar, säger hon.

Gustafsson kräver nu en utökad granskning av hur pengarna använts i arbetet med segregation.

– Det är mycket pengar och jag vill veta vad de har gått till. Det är en självklarhet för mig att ha ordning och reda kring våra bidrag. 

Sverigedemokraternas gruppledare Christopher Larsson kräver att hela summan på 355 000 kronor ska betalas tillbaka.

– Eftersom föreningen inte återrapporterat i tid ska hela beloppet tillbaka till kommunkassan. Jag är upphörd eftersom det här är allvarligt, säger han.

Får inte kommentera

SVT Nyheter Blekinge har varit i kontakt med Sebastian Chavez, producent på Panncentralen, som tills vidare är avstängd från sin tjänst efter avslöjandet om den misstänkta bedrägerihärvan kopplad till två tidigare ledare i föreningen.

– Jag är förhindrad av styrelsen att prata med er, säger han.

SVT har sökt föreningens kassör Birgitta Möller för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskningen av Panncentralen

Mer i ämnet