Bert Bengtsson är samordnare för psykisk hälsa i Karlshamns kommun. Foto: SVT/Michelle Hallberg

Nu startar självhjälpsgrupp för de som mist anhörig i självmord

Uppdaterad
Publicerad

En självhjälpsgrupp startar nu i västra Blekinge för att personer som mist en anhörig i självmord ska kunna stötta varandra.

Kommunerna i västra Blekinge ska nu i samarbete med anhörigföreningen SPES anordna samtalsträffar för personer som har en närstående som tagit sitt liv.

– Tanken är att efterlevande träffar andra efterlevande och att man utbyter tankar, erfarenheter och kunskap i det. Att man blir stärkta tillsammans, säger Bert Bengtsson, samordnare för psykisk hälsa i Karlshamns kommun.

Tanken är att det kommer att läggas upp som samtalsträffar en gång i veckan, att det blir en självhjälpsgrupp för efterlevande efter närståendes självmord.

Efterlevandegruppen kommer att hålla till i Karlshamn, men är ett samarbete både med Olofström och Sölvesborgs kommuner. Anhörigföreningen SPES (Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd) är med och startar upp träffarna, som tidigare endast funnits i den östra delen av länet.

– Det här handlar också mycket om att bryta stigmat och öka kunskapen kring de här frågorna, säger Bert Bengtsson.

30 personer tog sitt liv

Under den senaste tioårsperioden har 263 personer begått självmord i Blekinge län. Varje år handlar det om 25-30 personer som tar sitt liv i länet, enligt statistik från Nationellt centrum för suicidforskning och prevention. Förra året var det 30 personer.

– Det är många anhöriga som drabbas när en person tar sitt liv. Då vill vi kunna erbjuda ett stöd från andra med erfarenhet av detta, säger Bert Bengtsson.

Träffarna startar i Karlshamn den 6 oktober.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.