Kaj Joelsson (S) avsattes under måndagskvällen från sitt uppdrag som ordförande i Olofströmshus Foto: SVT

Kommunfullmäktige avsätter Olofströmshus ordförande

Uppdaterad
Publicerad

Efter turerna kring ”Gästisaffären” i Jämshög skulle frågan om ansvarsfrihet för Olofströmshus styrelse ikväll avhandlas på kommunfullmäktige. Efter mötet stod det klart att bolagets ordförande inte beviljas ansvarsfrihet och avsätts från sina uppdrag.

– Det yrkades att han inte skulle beviljas ansvarsfrihet och att kommunfullmäktige skulle entlediga honom från sitt uppdrag och båda förslagen gick genom, säger Patrik Krupa (M), som själv sitter i bostadsbolagets styrelse och som inte deltog i kvällens omröstning på grund av jäv.

Det var i oktober förra året som ärendet om köpet av gästgiveriet i Jämshög för 2,1 miljoner togs upp på Olofströmshus styrelsemöte.

Den planerade affären fick då stark kritik av Patrik Krupa – bland annat för att fastighetsaffärer över en miljon ska godkännas i kommunstyrelsen först.

– Jag är tillfreds med det här beslutet måste jag säga, i och med att jag som ledamot i Olofströmshus sett de hur de här felaktigheterna begåtts. Jag är glad för vi vår en omstart, säger Patrik Krupa (M).

Ordförande hävdar att inget fel begåtts

SVT Nyheter Blekinge har utan framgång försökt nå Olofströmshus ordförande Kaj Joelsson (S) efter kommunfullmäktiges beslut. Han har tidigare hävdat att inga fel har begåtts.

– Det var en livlig men saklig debatt, säger kommunfullmäktiges ordförande Jan Björkman (S) om kvällens möte.

Han röstade själv enligt partilinjen, och revisorernas rekommendation, att bevilja ansvarsfrihet till Kaj Joelsson men är ändå inte förvånad över kommunfullmäktiges beslut.

Socialdemokraterna splittrade: ”Det är väldigt tråkigt”

Frågan om fastighetsaffären har länge splittrat partiet och ett antal ledamöter gick emot partilinjen – och ville ha bort Kaj Jolesson som ordförande.

– Vi har varit splittrade sedan förra sommaren, det är väldigt tråkigt men inte mycket att göra åt, säger Jan Björkman.

Formellt kommer Kaj Joelsson väljas bort som ordförande på Olofströmshus nästa bolagsstämma.

– Han hade nog fått lämna vid bolagsstämman ändå men nu står det helt klart i och med kvällens beslut, säger Jan Björkman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.