Kommundirektör Carl-Martin Lanér och kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson (S). Foto: SVT

Kommunalrådet: ”Ett kollektivt ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Här är kommunledningens svar på revisorernas hårda kritik: kommunala chefer måste utbildas. Och rutinerna måste göras om. Dessutom ska hela lönesystemet upphandlas på nytt.

Kommundirektör Carl-Martin Lanér och kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson (S) kommenterade i dag för första gången slutsatserna i den revisionsrapport som blottlagt omfattande felaktigheter i den kommunala löneprocessen – fel så allvarliga att de, av revisorerna, samlat beskrivits som ett ”haveri”.

– Jag är djupt missnöjd över att det finns så allvarliga brister. Och att vår organisation inte kan hantera det bättre, säger Patrik Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Lönekaoset i Karlskrona kommun

Nu ska lönesystemet upphandlas på nytt.

– Vi hade behövt göra den upphandlingen ändå, men det är lämpligt att det sker nu, säger Carl-Martin Lanér.

Extra utbildningar för chefer

Under presskonferensen gick kommunalrådet igenom ett antal förslag som ska genomföras för att få bukt på lönekaoset.

Det handlar bland annat om riskutvärderingar, extra utbildningsinsatser till chefer och handläggare, en tydliggjord roll av ansvarsfördelningen, och omgjorda rutiner.

– Vi ska utreda delar som rör semesterlöneskulden. Pensionsadministrationen måste också säkerställas. Vi ska jobba igenom kommunens interna regelverk, säger Patrik Hansson (S).

”Får inte förekomma”

Kommundirektör Carl-Martin Lanér säger att han också ser allvarligt på de brister som SVT Nyheter Blekinge i förra veckan kunde avslöja.

– Det får bara inte förekomma den här typen av problematik i vår organisation, säger han.

Han har redan gett uppdrag till flera förvaltningschefer och administrativa chefer.

– Vi började med vissa åtgärder redan i våras. Men nu måste vi se om våra åtgärder är i linje med det revisorerna föreslår, eller om vi måste tänka om, säger Carl-Martin Lanér.

Vilka som är ansvariga för lönekaoset är dock oklart – och kommunledningen vill inte peka finger.

– Det är ett kollektivt ansvar. Att jaga enskilda syndabockar kommer vi inte ägna oss åt, det är aldrig framgångsrikt, säger Patrik Hansson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lönekaoset i Karlskrona kommun

Mer i ämnet