Kyrkoherde Pamela Garpefors har en månadslön på 78 800 kronor i månaden. Foto: SVT/Henrik Friberg

Kontraktsprosten om anonyma anmälan: ”Märkligt”

Uppdaterad
Publicerad

Samma dag som Hamzeh Dalis blev utkastad från Kungsmarkskyrkan ringdes en anonym anmälan till Migrationsverket, där han pekades ut som bedragare. Detaljerna i anmälan kände bara ett fåtal personer till.

– Det är märkligt, men jag har svårt att tro att någon ur min personal ringde, säger kontraktsprost Pamela Garpefors.

När Ulla Simonsson och Hamzeh Dalis började visa sin kärlek offentligt hösten 2015 och berättade om sina bröllopsplaner förändrades attityden från några anställda i kyrkan, menar paret.

– Vi kände oss inte längre välkomna.

Ulla och Hamzeh

Den 15 oktober 2015 gjorde de sin sista dag som volontärer i kyrkan. De tvingades ut ur lokalerna – och senare samma dag ringdes den anonyma anmälan in.

Ulla Simonsson och Hamzeh Dalis är övertygade om att någon från kyrkans organisation ringde.

– Personen kände till min förmögenhet, mina fastigheter och Hamzehs personuppgifter. Det var det bara ett fåtal personer som gjorde och de var alla verksamma inom kyrkan, säger Ulla Simonsson.

Ovanligt ärende

Kontraktsprost Pamela Garpefors är ansvarig för bland annat Kungsmarkskyrkan och känner till den anonyma anmälan.

– Det är oerhört svårt att sia om vem som ringde. Jag har svårt att tro att det var någon i kyrkan som tog den kontakten, men det är märkligt, säger hon.

Du kände ju själv till de detaljerade uppgifterna som lämnades om Hamzeh Dalis till Migrationsverket.

– Det var definitivt inte jag som gjorde det.

Att en av hennes kollegor i Karlskrona Ronneby kontrakt tagit emot gåvor, ett testamente samt haft en husaffär tillsammans med Ulla Simonsson beklagar Pamela Garpefors i dag.

Hon blev i rollen som kontraktsprost inkopplad i det ovanliga ärendet när det hamnade på domkapitlets bord.

– Att en präst får prövotid är en mycket ovanlig åtgärd. Det har har aldrig tidigare hänt under mina elva år i Blekinge.

Hur ser du på prästens agerande?

– Det är djupt sorgligt, i synnerhet eftersom jag var tydlig med att det var omöjligt för honom att ta emot det. Jag delar med emfas domkapitlets bedömning i det ärendet.

Han lyssnade inte på din rekommendation?

– Nej, och det förvånade mig. Det gör det fortfarande när jag tänker på det.

Hur ser det på det här ärendet i sin helhet?

– Jag inser att det varit en besvärlig tid för Ulla och Hamzeh. Det viktigaste som jag ser det är att Hamzeh får stanna i Sverige så att de kan leva tillsammans och gifta sig. Precis som de önskar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ulla och Hamzeh

Mer i ämnet