Dockan som placerats ut i Sölvesborg väcker starka reaktioner i sociala medier. Foto: Carina Andersson

Kontroversiellt konstverk spårlöst borta

Uppdaterad
Publicerad

Någon har flyttat det konstverk i Sölvesborg, som väcker starka känslor i sociala medier. Det är oklart vem som flyttat det – eller vart.

Det var under helgen som någon placerade ut ett konstverk i Sölvesborg, föreställande en docka iklädd folkdräkt med prideflaggor.

Installationen fotograferades av Sölvesborgsbon Carina Andersson som publicerade bilden i sociala medier. Hon tolkade det utplacerade konstverket som ett kritiskt inlägg i den pågående lokalpolitiska debatten i kommunen.

– Jag har ingen aning om vad konstnären vill säga med installationen, men jag tolkade den som en protest mot samstyrets politik, har Carina Andersson tidigare sagt till SVT Nyheter Blekinge.

Beslut väcker känslor

De senaste veckorna har Samstyret i Sölvesborg (SD+M+KD+SoL-partiet) fattat flera beslut som väckt starka känslor hos många personer. Bland annat att kommunen inte ska köpa in ”utmanande samtidskonst”, och att Pride-flaggor inte längre ska hissas på kommunhuset.

Konstverket i fråga föreställer en docka i folkdräkt som håller i två Pride-flaggor. Underlivet är nedblodat, något som kan anspela på SD-toppen Rolf Hans Bergs uttalande om ”menskonst” i förra veckan.

Oklart vem

Vem som ligger bakom installationen är oklart. Det är också oklart vem som flyttat det och vart.

– Vi har inte flyttat det och jag vet inte vem som har gjort det. Jag vet heller inte var det är nu, säger Magnus Lindblom, som är tillförordnad samordnare på Sölvesborgs kommuns parkenhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer