Dockan som placerats ut i Sölvesborg väcker starka reaktioner i sociala medier. Foto: Carina Andersson

Blodig docka upprör: ”Tolkar det som kritik mot Samstyret”

Uppdaterad
Publicerad

Någon har under helgen placerat ut ett konstverk i Sölvesborg som väcker starka känslor i sociala medier. En docka iklädd folkdräkt med prideflaggor och nedblodat underliv får folk att reagera.

De senaste veckorna har Samstyret i Sölvesborg (SD+M+KD+SoL-partiet) fattat flera beslut som väckt starka känslor hos många personer. Bland annat att kommunen inte ska köpa in ”utmanande samtidskonst”, och att Pride-flaggor inte längre ska hissas på kommunhuset.

Som ett inlägg i debatten har nu någon placerat ut ett konstverk i kommunen. Installationen fotograferades av Sölvesborgsbon Carina Andersson.

Prideflagga stoppas i Sölvesborg

– Jag har ingen aning om vad konstnären vill säga med installationen, men jag tolkade den som en protest mot samstyrets politik, säger Carina Andersson, som tagit bilden och lagt upp i sociala medier.

”Konstverket” i fråga föreställer en docka i folkdräkt som håller i två Pride-flaggor. Underlivet är nedblodat, något som kan anspela på SD-toppen Rolf Hans Bergs uttalande om ”menskonst” i förra veckan.

Vem som ligger bakom installationen är oklart.

Kristdemokraterna i Sölvesborg har i ett Facebook-inlägg kritiserat tilltaget hårt. De skriver där:

”Idag vaknar Sölvesborgarna upp till denna typ av ”konst” som blivit utplacerad på en offentlig plats, en ”konst” som vi i KD inte står bakom! Denna typ av ”konst” är något vi vill skydda våra barn ifrån!”

Dockan har placerats ut i Sölvesborg. Underlivet är nedblodat, något som kan anspela på SD-toppen Rolf Hans Bergs uttalande om ”menskonst” i förra veckan. Foto: Carina Andersson

SVT Nyheter Blekinge har sökt Kristdemokraterna i Sölvesborg för en kommentar, men distriktsordföranden i Blekinge säger att den senaste tidens händelser kopplade till styret i Sölvesborg troligtvis kommer att lyftas internt.

– Jag har inte fördjupat mig i dessa frågor och inte heller fått några reaktioner. Varje kommunförening är en suverän egen organisation. Jag ägnar mig åt att försöka hålla ihop partiet administrativt. Men vi ska ha ett möte på torsdag, då lär frågan dyka upp, säger Thommy Svensson, distriktsordförande för KD Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prideflagga stoppas i Sölvesborg

Mer i ämnet