Kvitton som avslöjar privata inköp av alkohol – som sedan godkänts som utlägg i tjänsten. Ett exempel på felaktig hantering, enligt den rapport som SVT Nyheter Blekinge tagit del av. Foto: SVT

Köpte alkohol till skola – för skattepengar

Uppdaterad
Publicerad

Alkohol, fika – och gymnastikskor. Det är exempel på privata kostnader som chefer felaktigt godkänt som utlägg i tjänsten i Karlskrona kommun, enligt den rapport som väntas bli offentlig nästa vecka.

Efter SVT Nyheter Blekinges granskning av det kommunala Utvecklingsbolagets vidlyftiga representation var kommundirektör Carl-Martin Lanér tydlig: privata utlägg skulle fortsättningsvis inte finansieras av kommunens kassa. Dessutom skulle interna utbildningsinsatser genomföras för att utbilda kommunens chefer om reglerna för privata inköp och bjudningar.

Men trots det visar en stickprovskontroll från januari i år att det fortfarande sker privata inköp – som sedan attesteras och godkänns av ansvariga chefer innan ersättning utgår till den som handlat.

Lönekaoset i Karlskrona kommun

De exempel som lyfts fram i rapporten är två inköp av alkohol för totalt 2.000 kronor till en öl- och vinprovning på en av kommunens restaurangutbildningar. Det andra handlar om ett privat inköp av gymnastikskor.

–Vi får ta upp det och titta närmare på vad det är för nånting. Det är ingen mening att jag spekulerar, säger kommundirektör Carl-Martin Lanér.

Kan vara avtalsbrott

Enligt Lanér gjordes det interna utbildningsinstaser efter avslöjandena om representationskulturen inom det nu avvecklade kommunala utvecklingsbolaget. 

– Vi har tagit upp det i ledningsgruppen och tittat över policies. När det gäller inköp av alkohol är det allmän återhållsamhet som gäller, men det är inte ett totalt förbud.

Av rapporten framgår också att kommunens löneenhet saknat information om vilka upphandlingsavtal som gäller för resor och hotell, vilket fått till följd att alla utlägg för exempelvis hotellnätter blivit godkända – också sådana som bokats utanför gällande avtal.

– Om det förhåller sig så kan det formellt sett vara fråga om avtalsbrott och tjänstefel. Vi har ett ramavtal med en resebyrå och det ska följas, säger Mikael Augustsson, upphandlingschef i Karlskrona kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lönekaoset i Karlskrona kommun

Mer i ämnet