Kustbevakningen har i dag ett 90-tal vakanser, nästan dubbelt så många som förra året. Foto: TT

Kraftig personalbrist i Kustbevakningen

Uppdaterad
Publicerad

Mer än var tionde tjänst inom Kustbevakningen är vakant. Nu flaggar myndigheten för att de inte har tillräckliga resurser för att hantera större oljeutsläpp.

Personalbristen framgår av den årsredovisning som Kustbevakningen tidigare i veckan lämnade in till regeringen. I rapporten framgår att bemanningen inom den operativa verksamheten är kritisk, och det bedöms att resurserna för att hantera större miljöskyddsoperationer, till exempel vid oljeutsläpp, är otillräcklig.

– Det är en röd tråd som är kopplad till den svåra ekonomiska situation som myndigheten hade för några år sen. Vi ställde in aspirantutbildningarna 2009, 2010 och 2014 och nu ser man resultatet av det. Man försökte spara pengar men konsekvenserna dök upp under senare år, säger Lena Jönsson, generaldirektör på Kustbevakningen.

Ser en ljusning

Totalt har myndigheten i dag ett 90-tal vakanser, nästan dubbelt så många som förra året. Men samtidigt ser Kustbevakningen en vändning. Hösten 2015 kunde aspirantutbildningarna återupptas, och den första årskullen examineras till sommaren.

– Visst är det ett problem just i dag, men det kommer att lösas. Kanske inte just i dag, men framöver, säger Patrik Risberg, huvudskyddsombud på Kustbevakningen.

– Under 2018 hoppas vi vara i balans i vakansläget igen, säger Lena Jönsson.

Se hela klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.