– Jag kunde ha fått en sten i huvudet och dött, säger ordningsvakten Dennis Lindblom. Foto: Privat och Jennifer Alm/SVT

Han var först på plats på torget: ”Kunde ha dött”

Uppdaterad
Publicerad

Ordningsvakten Dennis Lindblom var först på plats vid det våldsamma upplopp som skakade Ronneby, där han tillsammans med polis och räddningstjänst fick stenar kastade mot sig.
– Jag ringde mina föräldrar och bad dem ta hand om mina barn ifall något gick fel, säger han.

Klockan är 22:22 på lördagskvällen den 29 augusti. Ordningsvakten Dennis Lindblom har nyligen gått på sitt pass när han ser att det brinner på torget i Ronneby.

Tillsammans med sin kollega skyndar han bort för att släcka bränderna i en palm och en torgplantering och blir på så vis först på den plats där upploppsscener med stenkastning mot polis och räddningstjänst snart ska äga rum.

Två bildäck brinner samtidigt mitt på Kungsgatan, som löper parallellt med torget i Ronneby.

Dennis Lindblom fick tillsammans med polis och räddningstjänst stenar kastade mot sig. Foto: Jennifer Alm/SVT

Startskottet för stenkastningen

Samtidigt får polisen in ett larm om att det brinner på torget och att det börjar samlas folk på platsen. Snart flyger stenarna i luften.

– Vi gör bedömningen att vi inte kan gå in utan fara för vår säkerhet, så vi får retirera, berättar Anna Johansson, polischef i Ronneby.

Dennis Lindblom beskriver stenkastarnas arbetssätt som organiserat. Foto: Privat

Förstärkning tillkallas

Förstärkning från Karlskrona, Karlshamn och Malmö tillkallas. Blåljuspersonalen och ordningsvakterna hukar bakom sina bilar. De stenar som missar dem krossar rutorna bakom istället.

Dennis Lindblom beskriver stenkastarnas arbetssätt som organiserat. En salva kastas, sedan drar sig gruppen tillbaka för att ladda om. Under ett av stenregnen tar han upp sin mobil och ringer sina föräldrar.

– Jag bad dem ta hand om mina barn ifall något gick fel. Jag kunde ha fått en sten i huvudet och dött, säger han.

I klippet ovan berättar Anna Johansson och Dennis Lindblom om upploppet – från dess början till gripandet av misstänkta gärningsmän.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UPPLOPPET I RONNEBY

Mer i ämnet