Den åtalade mannen ska bland annat ha slagit sönder ett bord med en yxa. Foto: Polisens förundersökning

Krävde pengar – gick till yxattack

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern i Sölvesborg åtalades i dag för försök till grov utpressning sedan han beväpnad med en yxa krävt tillbaka en skuld. Mannen slog bland annat sönder en dörr, ett bord, en strömbrytare och en dator med yxan.

20-åringen förnekar utpressning och hot, men medger skadegörelse och uppger att han uppträtt aggressivt i syfte att få tillbaka pengar han tidigare ska ha lånat ut till en bekant. Vid tillfället var 20-åringen berusad och ska, enligt utredningen, ha fått ett plötsligt vredesutbrott den aktuella kvällen för snart ett år sedan.

20-åringen själv uppger att han lånat ut 1 500 kronor och att han behövde pengarna.

Lägenhetsinnehavaren upplevde situation som mycket hotfull och säger i förhör att han var rädd för att 20-åringen skulle döda honom med yxan. I efterhand har han känt sig ”extremt chockad” av händelsen och att han nu inte vågar ha någon vidare kontakt med sin tidigare bekant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.