Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jenny Grönlund driver en camping i Sölvesborg och är en av dem som ska söka pengar ur regeringens omställningsstöd. Foto: SVT

Krisen slog hårt mot Jennys camping – söker regeringens krisstöd

Uppdaterad
Publicerad

Coronavårens alla avbokningar blev ett hårt slag mot Jenny Grönlund, som driver camping i Blekinge. Nu hoppas hon få ekonomisk ersättning från regeringens omställningsstöd.
– När coronan kom så var jag väldigt nervös, säger hon.

I takt med att krisen förvärrades ökade också antalet avbokningar till Jenny Grönlunds camping i Sölvesborg, Blekinge.

– När coronan kom så var jag väldigt nervös. Våren såg inte ljus ut med alla avbokningar, säger hon.

Nu hoppas hon få ekonomisk ersättning från regeringens omställningsstöd, vilket är till för de företag som förlorade 30 procent av sin omsättning eller mer under mars och april.

– När regeringen kom med detta så kände jag att det här är precis vad vi kan söka för och vad vi behöver. De kollar ju på mars och april i år och jämför med mars och april föregående år. Och det är väl där vi har förlorat som mest, säger Jenny Grönlund.

Vill se förlängning

Ansökningstiden går ut den sista augusti, men hittills har företagen endast beviljats 621 miljoner kronor – en bråkdel av de 39 miljarder kronor som regeringen har räknat med.

Jonas Frycklund, biträdande chefsekonom på Svenskt Näringsliv, bedömer att pengarna inte kommer att gå åt med nuvarande regelverk, och efterlyser därför att regeringen förlänger stöden.

– Stöden gäller bara för två månader, trots att företag har haft det väldigt svårt därefter och under sommaren. Det rimliga nu är att man förlänger stöden så att de företag som verkligen behöver det får hjälp, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer