Kritik mot KD – tackade för insamling de inte arrangerade

Uppdaterad
Publicerad

I en video på sociala medier tackar representanter för Kristdemokraterna för de bidrag som samlats in till Ukraina i Tyska kyrkan i Karlskrona. Nu rasar Svenska kyrkan mot KD:s agerande – och menar att partiet gör partipolitik av krisen.

I videon tackar Bengt Jönsson (KD), distriktsordförande, och Billy Åkerström (KD), gruppledare i Karlskrona, invånarna för deras stöd och för att de hjälper folket i Ukraina, iklädda tröjor med partiets logga.

Partikollegorna tog sig även in i kyrkan och filmade sin tackvideo framför de insamlade gåvorna.

Men insamlingen är politiskt obunden och har inte arrangerats av partiet, menar kyrkan, som nu kritiserar politikernas agerande.

– Detta är helt oacceptabelt, jag fick frågan om Svenska kyrkan står upp för att ett parti kan göra partipolitik av krisen i Ukraina, säger Ann-Louise Trulsson, präst Karlskrona-Aspö pastorat, som själv är aktiv i Centerpartiet och tidigare medlem i KD, ett parti hon lämnade efter en intern konflikt.

Ber kyrkan om ursäkt

Bengt Jönsson kan förstå kritiken men menar att det aldrig avsikten var att göra politik av insamlingen.

– Det är lätt att vara efterklok. Vi ber naturligtvis kyrkan om ursäkt, säger han.

Initiativtagare till insamlingen i kyrkan är Malgorzata Andersson, som själv är aktiv inom KD, men arrangerat insamlingen som privatperson.

Hör mer i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.