Krister Fredriksson fick en chock när Kronofogdemyndigheten ringde och berättade att löneutmätningarna från december till nu aldrig betalats in. Foto: SVT

Chefen drog pengar från Krister – gick till kollegornas löner

Publicerad

I fyra månader drog företaget tusentals kronor från Krister Fredrikssons månadslön – men utan att, som avtalat, föra över motsvarande belopp till Kronofogden.
I stället använde chefen pengarna för löner till andra kollegor i företaget.

SVT Nyheter Blekinge avslöjade tidigare i år hur företaget systematiskt fuskat med rut-ersättning och i flera fall struntat i gällande regler och lagar för anställda – i huvudsak skattesubventionerad personal som placerats via Arbetsförmedlingen.

En av de drabbade då var Krister Fredriksson, som tvingades ge bort sitt rut-avdrag till företaget – utan att några tjänster blev utförda.

Betalningarna upphörde

Han hade sedan tidigare en privatskuld som arbetsgivaren efter ett tvingande beslut från Kronofogden varje månad skulle betala av med närmare 5 000 kronor.

SVT Nyheter kan i dag avslöja att företagets vd, sedan i december förra året, struntat i att betala av på skulden – trots att den angivna summan dragits från lönen.

– Jag fick i dagarna veta att det inte förts över några pengar de senaste månaderna. Och det trots att företaget dragit pengarna från min lön. Det innebär att skuldbeloppet vuxit och jag kan tvingas att betala ränta, säger Krister Fredriksson.

Hur reagerade du?

– Jag blev chockad och ledsen. Besviken. Jag har ju hela tiden levt i tron att min arbetsgivare betalat eftersom det står så på mina lönespecifikationer.

Tänker betala nu

Kronoinspektör Martin Magnusson bekräftar att det saknas inbetalningar från december fram till i dag och ska nu utreda varför inbetalningarna inte gjorts.

– Vi vill att arbetsgivaren redovisar varför pengarna inte har betalats in som en del i den utredning vi påbörjar. Men i dag har vi fått signaler om att pengarna ska komma in, säger han.

Sedan tidigare utreder myndigheten skatteskulder och betalningskrav på drygt 1,5 miljoner kronor kopplade till Blekingeföretaget.

Företagaren själv skriver i en kommentar till SVT att han har för avsikt att reglera hela Krister Fredrikssons uteblivna utmätningsbelopp senast i morgon, fredag.

Han uppger vidare att pengarna som dragits från Krister Fredriksson har gått till andra anställdas löner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fusk med rutavdragen

Mer i ämnet