Roger Fredriksson (M), kommunalråd i Ronneby. Foto: TT/SVT

Kommunalråd kritiserar rektorernas agerande

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att tvinga fastande elever att skolka nådde föräldrarna via ett brev. Något som Ronnebys kommunalråd Roger Fredriksson (M) kritiserar, han menar att beslutet inte följer lagen.

Det var rektorsgruppen i Ronneby kommun som skickade ut ett informationsbrev, som kortfattat går ut på att fastande elever inte tillåts vara i skolan. I stället kommer de skickas hem och markeras som ogiltigt frånvarande.

Hanteringen av ärendet kritiseras av Roger Fredriksson (M), Ronnebys kommunalråd.

– Jag kan bara konstatera att hanteringen av det här beslutet är olycklig och osmidig. Jag uppfattar det som att det inte är lagligt att genomföra då vi har religionsfrihet i Sverige, säger han.

– Det finns ingen mänsklig mottagare som tar emot ett sådant brev på ett positivt sätt. Det skapar bara en konfliktyta, säger Roger Fredriksson.

Oppositionsråd Malin Norfall (S), menar också att hanteringen av beslutet inte är okej.

– Jag tycker det är väldigt konstigt att politiken inte fått detta till sig, även om nu rektorerna tycker att att det är ett tjänstemannabeslut så tycker jag ändå att man borde förstå att detta ger reaktioner och då borde nämnden vara informerade, säger hon.

”Jag ifrågasatte deras agerande”

Rektorerna menar att hälsoskäl är grunden till beslutet – och skriver: ”Det finns aktiviteter i skolan där vi kan se risker om barnet/ungdomen inte har ätit eller druckit på länge”.

Roger Fredriksson (M) menar att skolorna har inarbetade rutiner om elever skulle må dåligt på något vis.

– Om skolorna har en elev som mår dåligt av någon anledning, så används stödresurser som kuratorer och skolsjuksköterskor. Det arbetet pågår varje dag på våra skolor och jag har uppfattat att det här faller inom den ramen, säger han.

Under fredagen var Roger Fredriksson (M) i kontakt med Tommy Ahlquist, förvaltningschef, angående ärendet.

– Vi hade en dialog i slutet av veckan, om jag förstår det rätt så hanteras det nu i linje med vad jag pratat om.

Vad sa du till honom?

– Jag ifrågasatte hur de agerat. Sedan är det en tjänstemannanfråga i övrigt. Det är nämnden som äger frågan, säger Roger Fredriksson.

SVT Nyheter Blekinge har försökt komma i kontakt Tommy Ahlquist, chef för utbildningsförvaltningen i Ronneby kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.