Kristina Tercero har kvar sin anställning i kommunen. Foto: SVT/Karlskrona kommun

Kritiserad chef: ”Har inte slutat i kommunen”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Karlskrona kommun lämnade funktionsstödsförvaltningens chef frivilligt sitt uppdrag i början av september.

– Jag har inte sagt upp mig, men jag har klivit av mitt uppdrag som förvaltningschef, säger hon.

Det har nu passerat drygt tre veckor sedan funktionsstödsförvaltningens chef Kristina Tercero – enligt ett pressmeddelande från Karlskrona kommun – på eget initiativ lämnade sin chefstjänst i Karlskrona.

Beskedet satte punkt för flera veckor av hård och öppen kritik från bland annat enhetschefer i förvaltningen, som bland annat menade att chefens ledarstil och förändringsarbete skapat dålig arbetsmiljö. Men Kristina Tercero är fortfarande anställd av kommunen.

– Jag har inte sagt upp mig och jag har definitivt inte blivit uppsagd. Det finns inga sakliga grunder för det. Jag är hemma, men är formellt sett fortfarande anställd av Karlskrona kommun. Vad som händer nu är en förhandlingsfråga mellan arbetsgivaren och mitt fackförbund, säger Kristina Tercero till SVT Nyheter Blekinge.

Formuleringen att Tercero självmant valt att sluta var inte överensstämmande med sanningen.

Varför stod det i pressmeddelandet att du själv bad att få lämna din tjänst?

– Kommundirektören Carl-Martin Lanér föreslog den skrivningen. Men det finns ingen dokumentation som styrker att jag slutat i kommunen. Jag har inte skrivit under några papper.

Fick inte svara på frågor

Det är tydligt att Kristina Tercero är besviken och ledsen över hur månaderna som förvaltningschef i Karlskrona utvecklade sig. Och hon menar också att den bild som offentligt tecknats av hennes ledarskap är både ensidig och felaktig.

– Jag genomförde många positiva saker, men det har inte lyfts fram. Ändå har jag de senaste veckorna blivit kontaktad av brukare, anhöriga och medarbetare som stöttat mig.

Varför valde du att inte själv svara på den kritik som framfördes?

– Nog hade jag kunnat svara, men jag blev uppmanad att lämna de frågorna till politiken och till kommundirektören. Och i min värld lyder man sin arbetsgivare.

Trots att Kristina Tercero alltså fortfarande är anställd är beskedet i kommunens växel att hon slutat. Det beskedet får SVT Nyheter Blekinge när vi söker henne.

Chefen själv har fått samma svar.

– Jag ringde faktiskt och frågade efter mig själv och fick då till svar att jag inte jobbade kvar där längre.

Hur mår du i dag?

– Jag mår inte så bra.

SVT Nyheter Blekinge har sökt kommundirektör Carl-Martin Lanér, som befinner sig på semester, för en kommentar till uppgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.