Stadsförsamlingens kanslichef Per Gustafsson lämnar sin tjänst vid årsskiftet. Foto: SVT

Kritiserade chefen köps ut – kostar kyrkan 1,5 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Kärleksrelationen med kyrkoherden blev till slut ohållbar.

Nu köps kanslichefen Per Gustafsson ut från sin tjänst i Karlskrona-Aspö pastorat.

Notan för församlingens medlemmar: drygt 1,5 miljoner kronor.

Beskedet till personalen kom under måndagen – efter tjugo år i församlingen lämnar kanslichefen Per Gustafsson vid årsskiftet sin tjänst. Han gör det på eget initiativ – men går inte lottlös.

Tvärtom.

Krisen i Karlskronakyrkan

Uppgörelsen med arbetsgivaren kostar församlingen drygt 1,5 miljoner kronor.

Summan bygger på den, för kanslichefer i stiftet, jämförelsevis höga månadslönen på 69 500 kronor och därtill kommer arbetsgivaravgifter, semestersättning och försäkringar.

Enligt vikarierande kyrkoherden Eva-Karin Lindgren kommer kanslichefstjänsten att försvinna från församlingens interna organisation.

– Visst handlar det om mycket pengar, men eftersom vi tar bort tjänsten och sprider uppgifterna på andra så blir det en besparing på några års sikt. Ibland behöver man rensa undan lite, säger Eva-Karin Lindgren.

Vill skapa tydlighet

Hon medger att relationen mellan Per Gustafsson och Pamela Garpefors skapat problem på arbetsplatsen – något som också visats sig i pastoratets medarbetarenkäter.

Förtroendet för ledningen där har under lång tid varit lågt – samtidigt har andelen sjukskrivna ökat.

– Jag vill försöka skapa en tydlig organisation och då är det aldrig bra om två personer i ledande ställning är ihop med varandra. Samtidigt vill jag betona att det inte ligger någon schism bakom. Det här gör vi på Pers initiativ och vi har tillsammans förhandlat fram den här lösningen.

Formellt slutar Per Gustafsson den 1 januari nästa år.

– Men rollen som kanslichef försvinner omgående och han sitter då heller inte i ledningsgruppen. Per får ägna de här månaderna åt att slutföra en del uppgifter som är pågående.

SVT Nyheter Blekinge har sökt Per Gustafsson för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Karlskronakyrkan

Mer i ämnet