Malmö tillåter hemleverans av alkohol Foto: Janerik Henriksson/TT

Krog riskerar vite efter trängsel

Uppdaterad
Publicerad

Ett uteställe i Blekinge riskerar vite sedan de brutit mot smittskyddsreglerna i samband med corona.

– Vi noterade trängsel vid vårt senaste besök och har även gjort det vid tidigare tillfällen, säger Sara Holmgren, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Det var vid en oanmäld kontroll i helgen som Miljöförbundet Blekinge Västs inspektörer reagerade på att det var trängsel på den aktuella krogen. Enligt inspektionsrapporten var avståndet mellan sittande sällskap mindre än en meter, något som strider mot smittskyddsreglerna.

Miljöförbundet har vid tre tidigare tillfällen konstaterat trängsel på krogen och för att undvika att det sker igen har krogen fått ett föreläggande.  Det innebär att de måste säkerhetsställa att besökare håller ett säkert avstånd på minst en meter till andra sällskap. Bryter de mot reglerna vid Miljöförbundets nästa besök tvingas de betala vite.

Riskerar tusentals kronor i vite

– Inget vite har dömts ut ännu, men om det konstateras brister vid kommande inspektioner kan vi begära att vite döms ut, säger Sara Holmgren, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Vitet ligger på 10 000 kronor per gång eventuella brister konstateras.

Första gången i historien

Detta är första gången som Miljöförbundet Blekinge Väst delar ut ett föreläggande om tillfälliga smittskyddsåtgärder på ett serveringsställe.

– Vi har gjort flera tillsynsbesök, men detta är miljöförbundets första beslut enligt lagen, säger Sara Holmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.