Sedan den 8 december gäller de nygamla rekommendationerna om att undvika trängsel. Så här säger krögare i Blekinge om läget.
– De tycker att man tjatar för mycket, men de hjälper till och fattar att det ska vara avstånd. Det funkar bra, säger Mohamad El Maliji, som är krögare i Karlshamn.
– Folk har respekt för varandra och håller sig mer åtskilt än man gjorde innan corona fanns, säger Pär Hjalmarsson, som är krögare i Karlskrona.
– Sedan september har jag hållit på att alla som kommer hit ska vara vaccinerade, säger Joachim Rundqvist, som är krögare i Karlshamn.
Se klippet för att följa med till tre olika krogar i Blekinge.
Allmänna råd till serveringsställen
Den som driver ett serveringsställe ansvarar för att lokalerna är utformade så att trängsel undviks. Detta kan enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd innebära att den som driver serveringsstället exempelvis kan:
- Begränsa antalet besökare som vistas samtidigt på serveringsstället
- Möblera om eller på annat sätt skapa utrymme
- Markera avstånd på golvet eller på annat sätt markera vilket avstånd besökare bör hålla till varandra
- Använda alternativa lösningar till köer såsom nummerlappssystem
Källa: Folkhälsomyndigheten