Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du SVT:s reporter testa försvarets befintliga utrustning. Hon hittar tre saker som inte fungerar särskilt bra. Foto: SVT/Ellinor Rostedt

Här testar SVT:s reporter försvarets kläder

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor har gjort värnplikt i över 40 år men det är först nu som problemen kring utrustningen ses över ordentligt. Vår reporter ger sig ut och prövar försvarsmaktens uniform för att se vilka problem som finns idag.

– Det trycker hårt på bröstet här, särskilt när jag springer, säger SVT:s reporter Mathea Jakobsson.

Denice Werélius som arbetar vid basskyddskompaniet i Karlskrona förklarar att kroppsskyddet inte är utformat för någon med större byst.

– Plattorna i är raka så även om jag inte har en jättestor byst blir det ändå en stor påfrestning. Så fort jag gör någonting aktivt, blir det ett tryck över bröstet som är ganska obehagligt, säger Denice Werélius.

Fick gå med för stor hjälm i fem år

Den som ska göra värnplikt får i uppdrag att skicka in sina mått och sedan hämta ut en personlig utrustning på militärförrådet. Men när Denice Werélius började 2010 skulle det dröja fem år innan hon fick en hjälm som passade.

– Jag fick gå med mössa under även på sommaren eftersom hjälmen var för stor, de hade inte tillräckligt många i en mindre storlek, säger hon.

I klippet ser du SVT:s reporter testa försvarets befintliga utrustning.

De sex åtgärdsområdena som försvaret tagit fram

1. Kroppsmått – antropometri

Ser över hur svenskar ser ut idag för att skapa utrustning som passar våra kroppar.

En idé är att efterlikna Nederländernas modell och använda 3d-scanners för att scanna kroppsmått.

2. Unisex

Ser över när försvarsmakten kan använda unisex-utrustning.

3. Tillgänglighet

Undersöker hur det ser ut med storlekar landet över. Frågan är om utrustning inte finns eller om baser runt om i landet inte är medvetna om hur de ska beställa hem materialet från huvudförrådet.

4. Matchning- brukare

Analyserar hur man matchar rätt utrustning till varje individ.

5. Förändringshantering

Kroppsform kan ändras över tid genom exempelvis träning, graviditet och ålder. Därför ska man bland annat utforma en bättre graviduniform.

6. Menssäkring

Ser över tillgängligheten och möjligheten att använda mensskydd när man bär uniform. Alla värnpliktiga ska nu ha fri tillgång till mensskydd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.