Detta är den tredje anmälan till Arbetsmiljöverket. Foto: isabell Höjman/TT

Kvinnohälsans lokaler anmäls igen – luktar fortfarande illa

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnohälsovården på Pantarholmen har länge haft problem med illaluktande lokaler. Nu gör skyddsombudet återigen en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Anmälan till Arbetsmiljöverket är den tredje som skyddsombudet gjort sedan 2020.

Problemen är i stort sett samma som tidigare, lokalen dras med fukt och dålig ventilation. Enligt en skrivelse till region Blekinge från skyddsombudet har flera i personalen haft problem med torrhosta, huvudvärk och heshet.

Dessutom har man återigen hittat döda råttor under golvet, som spridit en äcklig lukt.

Regionen försöker hitta lösningar

Region Blekinge har vidtagit vissa åtgärder, bland annat har man gjort mätningar av luftkvalitén och justerat ventilationens tryck. Anticimex använder sig numera av råttfällor istället för gift, så att råttorna inte dör under golvet.

Men skyddsombudet tycker fortfarande att arbetsmiljön är undermålig och gör nu ytterligare anmälan till Arbetsmiljöverket där kravet är att kliniken ska byta lokaler. I anmälan stå det bland annat:

”Det går ej att bedriva vård i lokaler med dessa problem.”

Finns inga nya lokaler

Kvinnohälsovården flyttade in i sina nuvarande lokaler 2015, då var planen att vara kvar i två år. Nu har det gått nio.

Tanken var att de skulle flytta till den nya vårdcentralen på Kungsplan, men sedan det projektet pausats finns det i dagsläget inga nya alternativa lokaler.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spela klippet för att höra hur det lät förra gången som skyddsombudet gjorde en anmälan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.