Toaletten på Asarums kyrkogård har sprängts av att någon lagt en smällare i stolen. Foto: SVT/Asarums-Ringamåla församling

Kyrkogårdens toalett sprängdes i bitar

Publicerad

Toaletten på Asarums kyrkogård har vandaliserats under helgen. Någon har smällt en fyrverkeripjäs i toalettstolen så att den sprängts i bitar.

Det var under lördagen mitt på ljusa dagen som Asarums kyrkogårds allmänna toalett för kyrkogårdens besökare utsattes för vandalisering. Toalettstolen sprängdes med hjälp av en fyrverkerismällare, något som Sydöstran var först med att rapportera om.

– Tack och lov så var det bara toalettstolen som tog skada. Branden hade inte spridit sig, säger kyrkogårds- och fastighetschef i församlingen, Ola Palmberg.

Efterlyser iakttagelser i sociala medier

Händelsen har polisanmälts och nu vill Asarums-Ringamåla Församling ha allmänhetens hjälp med att samla iakttagelser från skadegörelsen. Via sina sociala medier har de under måndagen spridit bilden på toaletten, som redan har delats flera gånger.

”Tänk att inget får vara utan åverkan”, skriver en person på inlägget.

– Det är tråkigt ju, toaletten är till för de som behöver den. Man har inte respekt för kyrkogården längre. Man ska kunna känna sig trygg när man besöker den, säger Ola Palmberg.

Toaletten hålls nu stängd ett par dagar och ska renoveras. Det är oklart när den kan öppnas igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.