Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kyrkoherden om svåra läget: ”Personalen i chock” Foto: SVT

Kyrkoherden om svåra läget: ”Personalen i chock”

Uppdaterad
Publicerad

Över fyra tjänster försvinner när stadsförsamlingen i Karlskrona måste spara – som ett resultat av de senaste årens mångmiljonrullning i kyrkan.
– Vi måste tvärbromsa nu, säger vikarierande kyrkoherden Eva-Karin Lindgren.

Det var Lindgren som i dag på morgonen mötte den samlade personalstyrkan för att lämna besked om de personalneddragningar som väntar. Informationen hon gav linjerar väl med det uppdrag hon har i Karlskrona: att få ordning på pastoratets ekonomi.

Och den är, som SVT Nyheter Blekinge kunnat avslöja, ansträngd.

– Det är faktiskt något värre än vad jag trodde. Vi måste tvärbromsa nu. Jag tror också att vi helt måste ändra sätt att tänka ekonomiskt, säger Eva-Karin Lindgren.

Hur reagerade personalen?

– De är i chock och känner ilska. De är ilskna över att ekonomin inte är bättre än vad den är. Att pengar gått åt ett håll och så att säga dränerat åt andra.

Bristande förtroende

Eva-Karin Lindgren bekräftar att den kostsamma renoveringen av Fredrikskyrkan till stor del ligger till grund för den nuvarande situationen.

– Det blev ju ett vidlyftigt projekt och jag tycker att de inblandade borde ha varit mer i takt med de minskade intäkerna.

Vem är ansvarig?

– Inom kyrkan finns en dubbel ansvarslinje. Det handlar både om chefer i kyrkan och om den politiska ledningen.

Vad har varit det allvarligaste problemet i pastoratet som du ser det?

– Utifrån personalens perspektiv ett bristande förtroende för chefsskapet. Man har helt enkelt inte kunnat lita på sina chefer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar - personalflykt från kyrkan

Mer i ämnet