I klippet ovan ger Gabriel Norrgård, kyrkoherde i Karlskrona-Aspö pastorat, sin syn på vaccinpass i kyrkan, samt hur det känns att restriktionerna skärps precis innan jul. Foto: Jennifer Alm/SVT

Kyrkoherden för Karlskrona-Aspö vill inte se vaccinpass i kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

I december kan den som besöker en gudstjänst behöva visa vaccinpass – något man vill undvika i Karlskrona-Aspö pastorat.

– Det är inte prästernas eller vaktmästarnas sak att stå och skilja på människor. Det får Gud syssla med, säger kyrkoherde Gabriel Norrgård.

För inomhusevenemang med fler än 100 deltagare kan det från den 1 december krävas vaccinationsbevis för inträde – något som även innefattar landets kyrkor.

Ett besked som väckt reaktioner från de religiösa samfunden, bland annat i form av oro för hur religionsfriheten påverkas.

”Svårt att separera människor

I Karlskrona-Aspö pastorat ser man inte vaccinpass som en bra lösning för kyrkan, utan hoppas istället på att kunna ta emot besökare säkert genom ökade avstånd.

– Anledningen är att man ska stå utanför en kyrka och säga ”ja” till någon och ”nej” till någon annan. Det blir svårt att separera människor på det visat, säger Gabriel Norrgård.

Folkhälsomyndigheten har meddelat att föreskrifter om avstånd ska presenteras inom kort, som ett alternativ till covidpass.

I klippet kan du höra vilka andra lösningar Gabriel Norrgård vill se, i stället för vaccinpasset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.