I videon hör du Daniel Breimert om varför han vill bli sjöräddare. Foto: SVT

Kyrkoherdens nya uppdrag: rädda liv till sjöss

Uppdaterad
Publicerad

När Sjöräddningssällskapet sökte nya frivilliga för att bemanna jouren i centrala Karlskrona var det många som sökte. Daniel Breimert, kyrkoherde i Karlskrona Amiralitetsförsamling, var en av dem.

Men coronakrisen försvårar utbildningen.

Sjöräddningssällskapets station på Hasslö håller på att bygga upp en understation i centrala Karlskrona. När organisationen sökte frivilliga var det fler som sökte än de 30 personer som behövs.

– Det är en kombination av att jag vill hjälpa andra människor och mitt gedigna intresse för havet, säger Daniel Breimert, som till vardags är kyrkoherde i Karlskrona Amiralitetsförsamling, om varför han är en av dem som sökt och påbörjat utbildningen till sjöräddare.

Corona försvårar utbildning

I väntan på att besättningen ska bli färdigutbildad och att Sjöräddningssällskapet hittar en permanent bryggplats ligger organisationens räddningsbåt i Karlskrona i gästhamnen vid länsstyrelsen. Klar att användas fullt ut väntas understationen i centrala Karlskrona att bli först nästa år.

En orsak till att det dröjer är att coronkrisen försvårar utbildningen.

– Normalt skickar vi folk till Göteborg på utbildning. Men det får vi inte göra längre utan vi vänder på det. Vi tar ner instruktörer hit och kör i mindre grupper. Därför tar det längre tid, säger Rolf Svensson, som är ansvarig på Sjöräddningssällskapets station på Hasslö.

Välkomnar intresset

Han välkomnar intresset som varit sedan organisationen sökte frivilliga för att bemanna jouren i Karlskrona.

– Det är härligt med ett sådant intresse för att bli sjöräddare, säger Rolf Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.