Flera tjänster är redan varslade i Karlskrona-Aspö pastorat. Nu utreds om fler tjänster måste försvinna, enligt Eva-Karin Lindgren, vikarierande kyrkoherde. Foto: SVT

Kyrkoherdens oväntade besked: lämnar Karlskrona i förtid

Publicerad

Ingen har sökt jobbet som ny kyrkoherde.

Samtidigt meddelar vikarien Eva-Karin Lindgren att hon lämnar Karlskrona redan i höst.

Hur pastoratet nu ska lösa chefsfrågan är ovisst.

Eva-Karin Lindgrens tid som vikarierande kyrkoherde i Karlskrona-Aspö pastorat tar slut den siste november. Och det trots att hon tidigare angett den siste februari 2021 som slutdatum som tillfällig chef.

Beslutet gör rekryteringsproblemen i Karlskrona mer akuta – plötsligt måste kyrkorådet lösa chefsfrågan redan under hösten.

Krisen i Karlskronakyrkan

Och som SVT Nyheter Blekinge tidigare berättat är intresset för en permanent tjänst som kyrkoherde hittills obefintligt.

Antalet sökande var och är fortsatt noll.

– Därmed känner jag att det inte finns något bortre datum för mig längre och då väljer jag att sluta. Jag är trött, har min bostad på annan ort och har arbetet hårt och gjort mycket för att få församlingen på fötter igen, säger Eva-Karin Lindgren.

Lindgren, som fyllt 70 år, beskriver året i Karlskrona som ett av de svåraste under yrkeskarriären.

Hon kom till en församling med uppslitande konflikter och blödande ekonomi.

– Vi har fått rätsida på mycket, även om det kostade sex personer jobbet.

Hoppas på ny annons

Fredric Liljeberg vid Kyrkans akademikerförbund, KyrkA, menar att kyrkorådet nu måste skynda på processen med att hitta en efterträdare i Karlskrona.

– Det som gör mig mest förvånad är att det inte tycks ha funnits någon reservplan utifall ingen skulle söka tjänsten eller om den sökande inte skulle kännas rätt. I den här typen av rekryteringar måste man som arbetsgivare jobba aktivt och brett.

Kyrkorådets ordförande Gerthie Olsson (S) menar att planen nu är att annonsera – igen.

– Vi får göra ett nytt försök och jag har inte gett upp hoppet. Sedan har vi ett antal namn som kan vara intressanta och som vi nu ska kontakta. Under en övergångsperiod får vi försöka hitta en annan lösning. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Karlskronakyrkan

Mer i ämnet