Kyrkopolitiker sågar sig själv: ”Inte skött mitt uppdrag”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets kyrkopolitiker Johan Eriksson är självkritisk efter personalens öppna brev.
– Jag har helt enkelt inte gjort vad man kan kräva av mig som politiker. Det är bara att vara ärlig och säga som det är.

Eriksson, som valdes in i kyrkofullmäktige efter valet 2018, är en av få förtroendevalda som hittills svarat på personalens brev.  Och han medger att han inte varit tillräckligt aktiv i sin roll som kyrkopolitiker.

– Jag har inte varit närvarande och inte läst handlingar på det sätt som jag borde, det är helt uppenbart utifrån den information jag fått i brevet. Det här blir en väckarklocka för mig och jag måste verkligen steppa upp. Jag har inte skött mitt uppdrag, säger Johan Eriksson.

Går igenom protokoll

Samtidigt understryker han att han bara haft uppdraget sedan 2018 – och att den ekonomiska utförsbacken pågått längre än så.

– Jag har nu i efterhand gått igenom protokollen, men jag kan inte hitta några ärenden som borde ha gjort mig uppmärksam när det gäller den ekonomiska utvecklingen eller ekonomin i stort.

Hur ser du på de uppgifter som framkommit i SVT:s granskning?

– Jag välkomnar en extern granskning och tycker inte att arbetsgivaren fullt ut tagit ansvar för arbetsmiljön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar – krisen i kyrkan

Mer i ämnet