Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ilja Berkenbos var tidigare nämndsordförande i servicenämnden för Socialdemokraterna. Nu kandiderar han för Liberalerna. Foto: SVT

Avhoppare från S går till L inför valet

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen presenterade Liberalerna i Karlshamn värvningen av den tidigare S-politikern Ilja Berkenbos.

Ilja Berkenbos representerade Socialdemokraterna och var ordförande i servicenämnden, innan den togs bort 2010. De senaste åren har han varit medlem i partiet men inte haft några uppdrag.

Men på tisdagen stod det klart att han efter flera decennier som socialdemokrat i stället kandiderar för Liberalerna, som kommer gå fram med en gemensam valplattform tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna.

– Jag har dragit mig för att ta det här steget. Egentligen hade jag inte tänkt syssla med politik, men måttet är rågat, säger Ilja Berkenbos.

Är missnöjd

Han är missnöjd med den styrande koalitionen, bland annat hur fastighetsförsäljningarna på Tärnö och Janneberg samt nybygget på Östra Piren har hanterats.

Den 29 april var sista datum att anmäla kandidater till länsstyrelsen, så Ilja Berkenbos kommer inte att kunna stå på Liberalernas lista och kandidera i valet till kommunfullmäktige. Men partiet vill se Ilja Berkenbos som ledamot i kommunstyrelsen eller som nämndsordförande efter valet.

Kommenterar avhoppet

Per-Ola Mattsson (S), som är kommunstyrelsens ordförande, försvarar den styrande koalitionens politik när det gäller försäljningarna på Tärnö och Janneberg, samt nybygget på Östra Piren. Han kommenterar partikamratens avhopp.

– Om man inte tycker att partiets politik stämmer överens med ens ideologi söker man sig någon annanstans. Han har varit aktiv i partiet tidigare och det är spännande att se vad han kan tillföra Liberalerna, säger Per-Ola Mattsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.