Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Annika Mellqvist, hälso- och sjukvårdschef för område nära vård, om vad läkarbristen beror på och vilka konsekvenser den får. Foto: TT/SVT

Läkarbrist på vårdcentralerna i Karlshamn: ”Jättebekymrad”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan en tid tillbaka har situationen på vårdcentralerna i Karlshamn blivit allt mer ansträngd, med stor brist på läkare.

Något som både drabbar både patienter och personal.

Läkarbristen har bland annat gjort att listade patienter i Karlshamn som söker vård hänvisas vidare till andra vårdcentraler, något som BLT rapporterat om.

– Det gör mig jättebekymrad. Primärvårdens ska förebygga och förhindra att man blir sjukare, säger Annika Mellqvist, hälso- och sjukvårdschef för område nära vård vid Region Blekinge. 

Läkarförbundet varnade

Jonas Andersson, ordförande för Blekinge läkarförening, menar att många läkare lämnat vårdcentralerna på grund av missnöje med den omorganisation som genomförts i länet.

– Vi flaggade för att det kunde innebära uppsägningar, men ledningen körde över fackförbunden i detta, säger han.

Annika Mellqvist önskar att regionen agerat tidigare för att behålla läkarna.

– Det är alltid lätt att vara efterklok, men jag är ledsen att vi inte kunnat göra mer för att behålla dem, säger hon.

Lösningar framåt

För att komma till rätta med situationen har nyligen en särskild grupp skapats, som bland annat jobbar för att frigöra de läkare som finns i Karlshamn från administrativa uppgifter.

– Övriga vårdcentraler i länet hjälper också till och tar emot patienter i den mån de kan, säger Annika Mellqvist. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.