Selma Abu Eid Tjulin från FFF vann guld i damernas U17-värja. Foto: Ulf Sennerlin

Landets unga fäktare drabbar samman i Ronneby

Uppdaterad
Publicerad

I helgen besöker Sveriges elit av unga fäktare Ronneby för att göra upp om mästerskapstitlarna i klasserna florett, sabel och värja.

I helgen arrangeras svenska mästerskapen i fäktning för ungdomar och kadetter. 225 ungdomar i åldrarna 14 till och med 17 år kommer till Ronneby för att fäktas om mästerskapsmedaljerna. De gör upp i klasserna florett, sabel och värja.

– I år har vi ungefär 350 starter i USM. Det beror på att många ungdomar startar i flera klasser, säger Ulf Lindholm, fäktmästare för arrangemanget.

Ronneby

Så går det till

Under förmiddagen hålls omgångar där alla möter alla, och sedan så kallade direktelimineringar. Den som vinner då går vidare och den som förlorar blir utslagen.

– Sen fortsätter man så tills det bara är en fäktare kvar, helt enkelt, säger Ulf Lindholm.

Tjusningen med fäktning

Ulf Lindholm berättar att man är nöjd med arrangemanget och de många deltagarna, och att fäktning egentligen är precis som vilken kampsport som helst.

– Det enda som skiljer är ju att man har ett vapen i handen. Vi som håller på med fäktning tycker att det kan bli otroligt spännande när det är jämt.

Arrangörsklubben FK Chapman blev dock utan några medaljer i helgens tävlingar.

– Det var inte vår fäktningsdag helt enkelt. Men det har varit en fantastisk tävling och allt har flutit på fint, säger Ulf Sennerlin, klubbens pressansvarige.

FAKTA: FÄKTSPORT

  • Modern fäktning omfattar tre discipliner: florett, sabel och värja
  • Floretten användes från början som ett tävlingsvapen för värja. En florett är ett mycket lätt stötvapen med fyrkantig klinga. När man fäktas med florett är den primära regeln att ett angrepp måste pareras innan man får göra en svarsstöt
  • Sabeln är ett hugg- och stötvapen med plattare klinga än en värja. Man får använda hela klingans framsida men endast med en tredjedel av dess baksida.
  • Värjan är ett stötvapen och tyngst av de tre olika vapnen. Klingan är trekantig och något styvare än den på sabeln och florette. Värjfäktning sker enligt duellens principer, det vill säga att det gäller att träffa sin motståndare först.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ronneby

Mer i ämnet