Mats Olsson som är medlem i Blekinge ornitologiska förening, tycker att den årliga räkningen ger ett uppsving när det gäller fågelintresset i Sverige Foto: Privat/Birdlife Sverige PG Bentz

Fågelräkningen igång: ”Falken tog koltrasten framför mina ögon”

Publicerad

Mats Olsson i Karlshamn är en av ungefär 20 000 människor landet runt som den här helgen hjälps åt att räkna vinterfåglar. Den årliga räkningen startade 2006 och är ett verktyg i strävan att kartlägga olika arters bestånd och utbredning. Två av de fåglar Mats Olsson själv hoppas få syn på är svarthätta eller järnsparv.

När SVT Nyheter Blekinge når Mats Olsson är han på väg hem för att kolla av sin matning för vinterfåglar efter att varit ute och spanat efter bland annat gäss.

Mats Olsson är en av alla de tusentals människor, spridda över Sverige, som varje år hjälps åt att räkna de fåglar de ser, i arrangemanget ”Vinterfåglar inpå knuten”. Han tycker att arrangemanget är bra.

– Det är helt enkelt skitkul. Rent vetenskapligt kan det kanske vara svårt att använda resultat men när så här många människor hjälps åt får man åtminstone en fingervisning kring hur det står till med olika arter. säger Mats Olsson

Koltrast blev tornfalkens offer

– Sedan är manifestationen också en intresseväckare. Det lyfter intresset för fåglar. Även den som iannars inte är fågelskådare kan vara med och hjälpa till genom att räkna där hemma. Personligen tycker jag att det här är det allra roligaste med det här arrangemanget.

Mats Olsson ser gärna att en svarthätta eller en järnsparv kommer förbi hans matning när han räknar. Vid räkningen ifjol var det bergfinken som hamnade i topp i Blekinge, följt av blåmes och talgoxe.

På åttonde plats hamnade kotrasten, en fågel som Mats Olsson har ett speciellt minne kring.

– Vid ett tillfälle kom en tornfalk och tog en koltrast när den höll på att äta vid ett matställe i min trädgård. Mitt framför mina ögon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karlshamn

Mer i ämnet