Lång väntan på operation i Blekinge smärtsamt för patienterna: ”Gör ont hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad

Thomas Carlsson var fram till häromdagen en av de 500 i vårdkön som väntar på sina planerade operationer. SVT träffade honom i sjukhussängen efter sin knäoperation.

– Det känns underbart att det är gjort, säger han.

Planerade operationer av höfter och knän har fått stå tillbaka under pandemin. En som väntat på sin operation är Thomas Carlsson. I maj 2021 togs beslutet att hans vänsterknä skulle bytas ut. Högerknät var redan utbytt och Thomas Carlsson ville att hans läkare även skulle operera denna gång.

– Jag har förtroende för honom och all personal här på Karlshamnssjukhuset, säger han.

Corona i Blekinge

Hans önskemål om en speciell läkare satte vårdgarantin ur spel och på grund av den växande vårdkön under pandemin skulle operationen utföras i november, sex månader senare.

– Men jag blev förkyld så de ville inte ha hit mig, vilket jag förstår, säger han.

En ny tid planerades in i januari i år och denna gång kunde operationen genomföras. Och han förstår att patienterna som väntar på sina operationer lider.

– Det är en konstant malande verk dygnet runt och smärtlindringstabletterna sätter sig på magen istället.

Hör mer med Thomas Carlsson i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet