Väntan på tandställning längst i Blekinge – upp mot fyra års kö

Publicerad

En 12-åring kan få vänta tills den fyllt 16 år för att få sin tandställning. Ortodontiklinikerna i Blekinge har nämligen upp mot fyra års kö och tvingas prioritera bland patienterna.

Det är normalt att tandställning sätts in i 12-13-årsåldern. För det är först då som patientens bett är färdigutvecklat. Men med väntetider som i Blekinge hinner patienten bli 16 eller 17 år innan behandlingen påbörjats.

– Det kan ju uppstå vårdskador om man får vänta för länge, men vi försöker få in de patienter där det är akut risk, förklarar Monica Palmö som är verksamhetschef för ortodontiklinikerna i Blekinge.

Fler patienter – färre tandläkare

Flera faktorer påverkar den långa kön där två år av pandemi spelar en stor roll. Men patienterna blir också fler i Blekinge, bland annat har Monica Palmö sedan 2015 sett en tydlig koppling till flyktingströmmen, där vårdbehovet varit stort.

Det är inte bara fler anställda som krävs för att lätta upp kön. Monica Palmö menar att det även behövs större lokaler, både i Karlshamn och Karlskrona.

Hör henne berätta om situationen i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.