Långa köer till tandreglering – stor skillnad mellan regioner

Uppdaterad
Publicerad

Väntetiden för tandreglering för barn och unga varierar i landet. I Region Blekinge kan man få vänta upp till fyra år på behandling – men det ser inte likadant ut i grannregionerna.

I Region Kronoberg utförs tandreglering i Ljungby och Växjö. Väntetiderna har minskat något sedan 2019, då SVT senast rapporterade om läget.

– För oprioriterade fall som inte föranleder risk för skada, där ligger vi någonstans mellan två och ett halvt år och två år och nio månader. Men finns risk för tandskada, då tar vi in på tre månader, säger Susanna Lindén-Nelson, övertandläkare och klinikchef ortodonti Växjö.

Det ser ungefär likadant ut i Region Kalmar län, som erbjuder tandreglering vid Folktandvårdens specialisttandvård i Kalmar, Oskarshamn och Västervik.

Väntetiden har ökat

Vårdbehovet prioriteras i tre nivåer. De två första nivåerna är där uppenbar risk för skador föreligger eller där en fördröjning kan innebära ökad skaderisk. Dessa patienter ska få behandling direkt, utan väntetid.

För den tredje nivån görs bedömningen att senare behandling inte medför risk för skador eller försämrad bettfunktion samt att resultatet inte påverkas.

– Inom prio 3 har vi alltid haft patienter som väntat på att få komma igång med sin behandling men väntetiden har under de senaste åren ökat från cirka 20–24 månader till idag, där ett fåtal patienter fått vänta cirka 30–36 månader, beroende på flera faktorer, säger Karin Yderland, kommunikatör Region Kalmar län.

Se hur grannregionerna i syd skiljer sig mellan varandra i klippet ovan

Väntetider för tandreglering i regionerna (för prioriterade fall)

Blekinge: 2–4 år

Dalarna: 24–60 mån

Gotland: 1 år (<6 mån)

Gävleborg: 30–36 mån (0)

Halland: 1 år

Jämtland Härjedalen: ej svarat

Jönköping: 1,5 år

Kalmar: 30–36 mån (0)

Kronoberg: 24–33 mån (0)

Norrbotten: inte kunnat avgöra

Skåne: 1,5 år (0–2 mån)

Stockholm: 1–2 mån

Sörmland: 1–1,5 mån

Uppsala: 1 år (<3 mån)

Värmland: upp till 36 mån (3 mån)

Västerbotten: 36 mån (0)

Västernorrland: 15–48 månader

Västmanland: 0–6 mån

Västra Götaland: inte kunnat avgöra

Örebro: 30 mån

Östergötland: inte kunnat avgöra (0)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.