Foto: SVT/TT

Lång förskolekö i Ronneby – platserna är slut

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på förskoleplatser gör att kön till förskolorna i Ronneby är lång. Mellan december och slutet av februari ska 145 barn placeras ut men just nu finns det inte några lediga platser.  

– Det är riktigt allvarligt. Det kan vara många föräldrar som får förlänga sin föräldrarledighet för att vi inte har plats, säger Ingela Berg, verksamhetschef förskola på Ronneby kommun.

Bristen på förskoleplatser är inget nytt problem i Ronneby men blev ännu mer akut i somras när två avdelningar brann upp. Dessutom fick en förskola nyligen akut stängas då byggnaden saknade både bygglov och brandskydd.

– De barnen har vi varit tvungna att placera ut på andra förskolor vilket innebär att vi inte har några platser kvar överhuvudtaget, säger Ingela Berg.

Letar nya lokaler

Störst är bristen i centrala Ronneby och Kallinge. Kommunen har planer på att bygga nya förskolor men på grund av flera överklaganden har de processerna försenats.

Det gör att kommunen nu letar efter nya lokaler. Förhoppningen är att kunna öppna fler förskoleavdelningar i mars nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.