Foto: SVT

Länsförsäkringar: Ronneby kommun är oskyldig i PFAS-skandalen

Publicerad

Länsförsäkringar har nu lämnat in sitt svar gällande den stämning som gjorts i den så kallade PFAS-skandalen. Ronneby kommun är inte skadeståndsansvariga hävdar de.

– Miljötekniks uppfattning är att man inte åsidosatt några skyldigheter eftersom man följt Livsmedelsverkets föreskrifter om provtagning i dricksvattnet och därför ser vi inte att det finns något skadeståndsansvar, säger Mats Svensson, skadechef på Länsförsäkringar Blekinge.

Den huvudsakliga invändningen som Länsförsäkringar hänvisar till är att de menar att PFAS-föreningen har fört fram sina skadeståndskrav genom fel lag.

– Det jag menar först och främst är att de har lämnat in skadeståndsanspråken på felaktiga grunder. De har använts sig av fel lag och vi ansar att det är lagen om allmänna vattentjänster som reglerar det här, säger Mats Svensson.

Bör avgöras i annan instans

Kommuninvånarna har fört fram sina skadeståndskrav genom att hänvisa till produktansvarslagens regler om säkerhetsbrister vilket skulle avgöras i tingrsätten. 

Men Länsförsäkringar menar att Miljötekniks ansvar för vattnet som levererats regleras i lagen om allmänna vattentjänster och de frågorna avgörs i Mark- och miljödomstolen.

– Det finns ett antal liknande ärenden i landet som prövats de senaste åren som avgjorts i Mark och miljödomstolen och nu är det upp till tingsrätten att bedöma om det ska gå vidare där istället, säger Mats Svensson.

Stämningen skickades i somras

Det var i somras som PFAS-föreningens medlemmar skickade in en stämning till Blekinge tingsrätt, med anledning av att det i december 2013 upptäcktes höga halter av ämnet PFAS i vattnet i Brantafors vattenverk i Kallinge. Miljöteknik beslutade då att omedelbart att stänga vattenverket.

I slutet av september beslutade Blekinge tingsrätt att skicka en stämning till Ronneby kommun.

– Vill betona att Miljöteknik inte på något sätt tona ner betydelsen av upptäkten av PFAS i vattnet men det finns juridiska invändningar mot det inlämnade skadeståndsansvaret, säger Mats Svensson.

SVT Nyheter Blekinge har försökt nå PFAS-föreningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet