Bild utifrån lokaler i Blekinge där bland annat en ringsvanslemur hölls ensam i flera månader. Foto: SVT

Länsstyrelsen hittade döda djur hos kritiserad djurägare

Uppdaterad
Publicerad

I torsdags gjorde länsstyrelsen en tillsyn på en gård i Tingsryd, tillhörande ägarna till det nu nedlagda tropikariet Blekinge Exotiska Värld. På gården hittade man bland annat sköldpaddor och reptiler, samt två döda surikater i frysen. Detta rapporterar Smålandsposten.

Blekinge Exotiska Värld i Karlshamn har under en tid varit i blåsväder. En granskning som SVT Nyheter Blekinge har gjort visar att ägarna bland annat brutit mot flera djurregler, samt mot djurskydds- och artskyddslagen.

Efter att länsstyrelsen upptäckt allvarliga brister i djurhållningen hos tropikariets ägare drog de sommaren 2020 in deras tillstånd att visa upp djur offentligt.

SVT granskar Blekinge Exotiska Värld

Döda djur i frysen

Vid länsstyrelsens senaste tillsyn i torsdags, visade det sig att ägarna på sin gård i Tingsryd förvarar exotiska djur.

Enligt Smålandsposten fanns där terrarier med ödlor och ormar samt plastbackar med spindlar. I frysen låg ett antal döda djur, bland annat två surikater och en papegoja.

Länsstyrelsen ska under tillsynen anmärkt på 22 brister i djurhållningen. Djurägarna saknade också intyg och uppfödarbevis för en del av djuren.

Nedan är ett klipp från SVT Nyheter Blekinges granskning av Blekinge exotiska värld från 2019:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Blekinge Exotiska Värld

Mer i ämnet