Den gamla stenmuren sträcker sig över området, och riskerar att förstöras där en väg är planerad. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Efter grannarnas protester – tomtfrågan avgörs av länsstyrelsen

Publicerad

Fem nya tomter eller inte i Bastasjö? Den frågan ska nu länsstyrelsen avgöra. Men så sent som för fem år sedan avrådde myndigheten just sådana planer.

I går berättade SVT Nyheter Blekinge om en bit skogsmark i Bastasjö som väckt känslor bland de boende i området. Paret som köpt marken vill skapa fem villatomter på delar av marken, men i samband med att marken köptes uppgav de att den även fortsättningsvis skulle användas som skogsmark.

Inget att invända

I samband med affären yttrade sig länsstyrelsen och hade då inget att invända mot att paret fick köpa marken. Men det vilade på att marken även i framtiden skulle användas som skogsfastighet.

I sitt yttrande till lantmäteriet skrev länsstyrelsen bland annat att det ”inte får utföras åtgärder som påverkar strandskyddets syften, bland annat privatiserande åtgärder.”

Myndigheten betonade vidare vikten av att värna om allemansrätten i området och att man bör skydda de två fornlämningarna som finns i området.

Nu, fem år senare, har markområdet återigen hamnat på länsstyrelsens bord.

Flera grannar har överklagat kommunens positiva förhandsbesked till de fem tomterna. De håller inte med om kommunens bedömning att det aktuella markområdet saknar ...särskilda naturvärden eller andra allmänna intressen.”

Beslut under hösten

Länsstyrelsens jurist Lova Larsson är handläggare i ärendet och säger att länsstyrelsen i sitt förra yttrande utgick från att marken skulle fungera som skogsfastighet.

– Då tänker man att det inte kommer att ske några privatiserande åtgärder. Nu får vi pröva vilka förutsättningar som finns på platsen- 'är det lämpligt att bygga bostäder där eller inte?', säger Lova Larsson.

Beslut väntas fattas under hösten.

Länsstyrelsens jurist Lova Larsson är handläggare i ärendet. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.