Flera backsvalor har flyttat in mitt i byggarbetet av Aspöfärjans kaj – ett arbete som nu måste pausas tills häckningen är över. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Länsstyrelsens besked: Kajbygget pausas hela sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har nu lämnat sitt besked till Karlskrona kommun efter backsvalornas invasion vid kajbygget.

Arbetet vid Aspöfärjan måste nu pausas tills dess att svalungarna är flygfärdiga – vilket väntas bli först tidigast i mitten av augusti.

Under onsdagen blev byggarbetarna som arbetar med att bygga om färjeläget för Aspöfärjan överraskade – då upptäcktes att backsvalor byggt bo mitt i grävschaktet.

Länsstyrelsens naturvårdshandläggare har nu varit ute på plats och konstaterat att häckning pågår vid platsen. Sannolikt finns det också redan ägg.

Fågelarten är fridlyst och rödlistad i Sverige och det är därför inte tillåtet att skada eller störa fåglarna och flytta på bon under häckningstiden.

– Den sandrika jorden är perfekt för svalor och platsen har blivit en ny gräddhylla med havsutsikt och ett kommande BB. Vi har full förståelse för att detta sätter käppar i hjulet för kommunens tidsschema, säger Inger Hansson, avdelningschef för Samhällsbyggnad och miljöskydd på Länsstyrelsen Blekinge.

Häckningstid upp till 8 veckor

Vanligtvis häckar backsvalan under 7-8 veckor, vilket innebär att ungarna därför tidigast kan vara flygfärdiga och lämna boet i mitten av augusti. Det innebär i sin tur att kajbygget kommer att pausas under motsvarande tid – vilket Länsstyrelsen nu informerat Karlskrona kommun om.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera backsvalor har flyttat in mitt i byggarbetet av Aspöfärjans kaj. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.