Lärarassistenter ska stötta och avlasta i skolan

Publicerad

Den nya utbildningen för lärarassistenter har startat på Litorina folkhögskola. Det är den första i Blekinge som utbildar lärarassistenter, och studenterna ser fram emot att kunna hjälpa eleverna ute på skolorna.

Kristina Håkansson och Jessica Alfsson studerar på Litorinas nya utbildning och kommer bli färdiga lärarassistenter nästa år. Utbildningen är ettårig och har tre månader praktik då studenterna är ute på skolor.

”Se eleverna”

Lärarassistent är ett förhållandevis nytt yrke och flera politiska partier vill se fler av dem i skolan för att avlasta lärarna.

– Vi hjälper lärarna med sånt de inte ska behöva göra eller inte hinner med. Socialt arbete och att se eleverna, säger Kristina Håkansson.

Det kan också innefatta saker som att förbereda teknik inför lektioner, vara rastvakt och hantera konfliktlösning mellan elever.

– Det är mycket att lära sig.

Vill göra insats

Jessica Alfsson har tidigare jobbat med barn och tror att jobbet som lärarassistent ger en möjlighet att göra en insats.

– Jag tror att man kan göra en insats genom att få kontakt med både lärare och elever och hitta en gemenskap.

Agrita Martinsone, rektor på Litorina folkhögskola. Foto: SVT

Behovet kommer att öka

Rektor Agrita Martinsone tror att behovet och efterfrågan på lärarassistenter kommer att öka.

– Läraryrket utvecklas också, och det måste de få tid till. Det hjälper alla om de får tid till det. Skolan kan bli bättre och då behövs det fler som kan satsa på att möta ungdomarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer